Сред 16-имата съветници извън шаблона на “млади хора със светкавична кариера

...
Сред 16-имата съветници извън шаблона на “млади хора със светкавична кариера
Коментари Харесай

Образование, кариера и ако може - красота, са нужни, за да те чува Кирил Петков

Сред 16-имата съветници отвън шаблона на “млади хора със светкавична кариера ” са единствено проф. Радка Аргирова и бившият ректор на ВМЕИ проф. Димитър Бучков
" Умните и красивите " не са това, което бяха. Това към този момент не са последователите на “Демократична България ”, на които бе лепнато като засегнатост съвсем, а група от 16 души в сърцето на властта в България - съветниците на министър-председателя Кирил Петков.

Да има по един консултант за всяко министерство, с цел да може да управлява работата им, планираше Петков, като стана министър председател. Заради това и политическият му кабинет е евентуално най-големият за министър председател най-малко в последните 20 година В него има 17 щата. Но към този момент са заети 16.

Добро обучение, по опция и от чужбина, добра кариера преди влизането във властта и по опция хубост са нужни, с цел да те чува министър председателят Кирил Петков. Това демонстрира разбор на назначените от него съветници.

Най-близкият помощник на Петков естествено е Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера и дружно с това представител на държавното управление.

32-годишната юристка е с обучение от Софийския университет и Харвард, кариера в някои от най-големите адвокатски адвокатски фирми в България, а в този момент държи входа и изхода на премиерския кабинет. Според чиновници от Министерския съвет нищо в постройката не се случва без разрешението на Лена Бориславова. А тя пък връща на Петков, като влиза вместо него във всяка борба - дали ще е, с цел да се спре депутатът от Има Такъв Народ Любомир Каримански за началник на Българска народна банка, дали да опише всенародните празненства, когато бе задържан някогашният министър председател Бойко Борисов, Лена е подготвена да каже всичко от името на Кирил Петков. А той ѝ гласоподава цялостно доверие.

Весела Чернева пък стана най-скандалната съветничка на министър-председателя, откакто бе упрекната от външната министърка Теодора Генчовска, че е център на различна политика във връзка с Република Северна Македония. Дипломатката е била представител на Министерството на външните работи, когато министър бе Николай Младенов. А цялата си кариера е посветила на Европейския съюз. Неин е проектът по какъв начин България и РСМ би трябвало да стартират да приказват основно за бизнес и краткотрайно да не помнят историята, за който при започване на кабинета Кирил Петков твърдеше, че за шест месеца може да реши проблемите сред двете страни. Чернева е един от първите стипендианти в България на фондация “Конрад Аденауер ”, а има и стаж в Бундестага. Била е аспирант при проф. Ханс-Петер Шварц - една от звездите на политологията в Германия.

Именно Чернева, а не екип от Външно реши да изпрати министър председателят Петков в Скопие при започване на мандата си. Със задача да му уреди среща с Димитър Ковачевски в деня след клетвата му като министър-председател.

Една от огромните групи съветници на премиера са тези, които към този момент са работили с Петков в друго амплоа. След това станаха депутати от “Продължаваме смяната ”, само че бързо смениха банките в Народното събрание със сенките и студения мрамор в Министерския съвет.

Освен Лена Бориславова такива са Яна Балникова и Таня Павлова. Балникова бе зам.-министър на Петков като длъжностен министър на стопанската система в първия кабинет, формиран от Румен Радев през предходната година.

Биографията ѝ демонстрира, че е приключила японистика в СУ “Св. Климент Охридски ” и магистратура по бизнес администрация в Американския университет в България.

Работила е в аутсорсинг промишлеността, като до 2018 година е заемала разнообразни мениджърски постове в TELUS. От 2018 до март 2021 година е програмен шеф в биотехнологичната компания Nasekomo. Доброволец е към Holiday Heroes.

Таня Павлова бе шеф на кабинета на Кирил Петков като служебен министър

на стопанската система. Тогава името ѝ влезе в медиите около засечено посещаване на предприемача Пламен Бобоков в министерството. След оповестени фотоси на влизането му оттова първо отхвърлиха да е имало среща сред него и Кирил Петков и оповестиха, че предприемачът е разговарял с основния секретар Владимир Туджаров. Ден по-късно се коригираха – Туджаров бил в чужбина, а Пламен Бобоков се е срещнал с Таня Павлова – началник на кабинета на министър Петков.

От престоя в министерството на стопанската система с Кирил Петков е и Владимир Барзов. Тогава той работеше по инспекцията на Държавната консолидационна компания и е създател на видеото с Кирил Петков на фона на празните язовири. Тогава сегашният министър председател упрекна някогашните ръководещи от ГЕРБ, че са злоупотребили с милиони за ремонт на дребни язовири, които в действителност в никакъв случай не са били ремонтирани. Те пък му отвърнаха, че особено са източили язовир, с цел да може Петков да се снима пред празната му чаша.

Барзов е един от най-хубавите математици от възпитаниците на СМГ, а по-късно е работил в Ситибанк, “Голдман Сакс ” и “Гугъл ”.

Соня Николаева също е предходна през листите на Политическа партия, а в този момент дава отговор за медийния облик на Кирил Петков в непознатата преса. В тази роля влезе и шефът на асоциацията по различен туризъм Любомир Попйорданов, преди да стане консултант на Кирил Петков с сектор туризъм. За българските медии пък дава отговор някогашната журналистка от Нова телевизия Александра Тренкова.

В листите на “Продължаваме смяната ” бе и Десислава Рангелова. Тя стана народен представител от Добрич, а по-късно смени Народното събрание за настойнически пост при Кирил Петков.

Всъщност от шаблона на “млади и сполучливи ” излизат единствено двама от съветниците на министър-председателя. Те също са сполучливи и към този момент са построили и съществено име, само че това им е коствало години опит и работа. Единият от по-възрастните съветници на Петков е някогашният ректор на ВМЕИ проф. Димитър Бучков. А вторият е проф. Радка Аргирова, която министър-председателят назначи особено с цел да бори пандемията от Коронавирус. Проф. Аргирова сътвори критериите, при които България да излиза от локдауни на база брой нови случаи, заети кревати в лечебните заведения и имунизирани. А Петков избра да я показа, като разгласява видео, в което министър-председателят прави изявление със своята съветничка. За страдание, след това Петков се огъна под натиска на политическите си другари и много бързо не помни критериите, които сътвори вирусоложката. Тя въпреки всичко продължава да е негов здравен консултант.

Един от най-секретните съветници на Петков пък е съветникът по сигурността Петър Петров. За него е известно единствено, че е някогашен чиновник на ДАНС.

Главният помощник от СУ Боян Бележков съветва министър председателят по юридически въпроси. А най-новото попълнение в екипа на Петков е рали пилотът Димитър Илиев. Неговата тематика е сигурността по пътищата, а както сподели министър-председателят, Илиев не е просто консултант. Дни по-късно той стана и зам.-председател на организацията по базопасност на придвижването.

Премиерът явно изпитва въпреки всичко компликации да изпълни с хора големия брой щатове в кабинета си. И е обезпечил място на съветничката Николета Абрашева, която в действителност работи с вицепремиерката Калина Константинова и е нейна медийна съветничка. Абрашева е щерка на някогашния министър на културата Божидар Абрашев. Тя също е в редовете на “Продължаваме смяната ” от сформирането на групировката на Кирил Петков и Асен Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР